Heb je ooit al eens fotoalbum ontworpen waar je een paar jaar later met lichte cringe op terugkeek? Ik ook. En hey, dat is ok. Het geeft de tijdsgeest weer, toch?
Maar misschien wil je graag fotoalbums ontwerpen die meer tijdloos zijn qua stijl. Die de tand des tijds kunnen doorstaan. De voorbije jaren heb ik als fotograaf én mama een pak ervaring opgebouwd in het maken van fotoalbums. Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je fotoalbum nu én later tijdloos zal aanvoelen. Hoe maak je nu een mooi fotoalbum? Ik geef je mijn vijf ultieme tips!
Dit is misschien nog wel de moeilijkste van allemaal. Want hoe selecteer je in godsnaam uit die honderden, duizenden foto’s? Hoe bepaal je welke er in je boek zullen komen? Het is verleidelijk om zoveel mogelijk foto’s in het boek te willen zetten. Want je wil natuurlijk zoveel mogelijk herinneringen vastleggen.
Maar hier is het ding: door juist heel selectief te zijn, geef je elke foto de ruimte om te schitteren. Vergelijk het met de fotoalbums uit onze eigen kindertijd. Het aantal foto’s was relatief beperkt, maar dat maakte ze stuk voor stuk des te waardevoller, toch? Probeer die mentaliteit ook toe te passen op jouw fotoalbum.
Hoeveel foto’s is precies goed voor je project? Als richtlijn om het (maximaal) aantal foto’s te bepalen voor je fotoalbum doe je het aantal pagina’s in je boek maal 2. Het kunnen er meer of minder zijn, maar het geeft je een vertrekpunt om je op de richten. Kies je dus bijvoorbeeld voor een fotoboek van 100 bladzijden, dan weet je dat er (ongeveer) ruimte is voor een 200-tal foto’s. Of omgekeerd, heb je een 100-tal foto’s geselecteerd voor je project, dan ga je die verdelen over minstens 50 pagina’s in je fotoalbum.
Wanneer je een beperkt aantal foto’s in je project opneemt, krijgt elke herinnering die aan die foto vast hangt meer ruimte. Je foto’s kunnen ademen.
Ik weet dat er wat tough love bij komt kijken, maar als er één ding is dat een fotoalbum een tijdloze uitstraling geeft, is het wel het beperken van het aantal foto’s op elke pagina. Natuurlijk kan je gerust eens een collage met meer dan 2, 3 of 4 foto’s op een pagina zetten. Maar als je elke pagina van je fotoboek volpropt met foto’s, weet je oog niet meer waar het moet kijken. Laat dat dus meer de uitzondering dan de regel zijn. Less is echt more, in dit geval.
Witruimte is de lege, niet-gevulde ruimte op een pagina. Voldoende witruimte zorgt voor rust en elegantie in een ontwerp en het verhoogt de leesbaarheid van een fotoalbum.
Wanneer je genoeg witruimte in een ontwerp laat, voelen de pagina’s minder rommelig aan, waardoor ze tijdlozer worden en je je fotoboek echt naar een hoger niveau tilt.
Niet elke pagina moet evenveel witruimte hebben. Waar ik bijvoorbeeld ook van hou: een opmaak met aan de ene kant één grote foto die de hele pagina beslaat, en op de pagina ernaast een paar kleinere foto’s met daarrond een brede witruimte.
Kies ook altijd voor ‘wit’ruimte. Sommige fotoalbum software laat je toe de achtergrond van een pagina in een andere kleur te zetten. Weersta aan de neiging om eens zot te doen en voor een kleurtje te kiezen (een kleur die matcht met wat er op de foto’s op die pagina staat, bijvoorbeeld – niet doen!). Wit is en blijft het de absolute topper qua tijdloosheid en elegantie en doet je aandacht naar je foto’s gaan en niet naar de achtergrond.
Wanneer je merkt dat een bepaalde foto echt heel rommelig aanvoelt qua kleurencombinatie of ze is genomen met slecht licht, zet ze dan eens om naar zwart-wit. Er zijn verschillende apps die je foto makkelijk in zwart-wit omzetten, maar het kan ook gewoon rechtstreeks in de foto-app van je telefoon zelf.
Het kan ook zijn dat je een bepaalde pagina lay-out wil maken, met een aantal foto’s die bij mekaar horen, maar de kleuren tussen de verschillende foto’s onderling botsen met mekaar. Probeer dan eens één of meerdere foto’s in die lay-out om te zetten naar zwart-wit en kijk of het een effect heeft op het geheel. Vaak krijgt de pagina plots een veel cleanere look.
Selecteer voor je fotoboek niet alleen de beste geposeerde foto’s waarbij de kinderen recht in de lens kijken, maar ook random snapshots, selfies, foto’s van dichtbij of juist veraf,… Het is net de combinatie van al die type foto’s dat het boek speels en boeiend maakt.
De variatie aan foto’s geldt voor je fotoalbum in het algemeen, maar ook specifiek voor elke pagina lay-out. Wissel detailfoto’s af met overzichtsfoto’s. Op die manier vechten de foto’s niet om aandacht, maar vullen ze mekaar mooi aan.
Probeer ook eens het omgekeerde: zet bewust een aantal quasi dezelfde – maar toch licht verschillende – foto’s op één pagina. Dat voelt aan als een soort collage, erg leuk! Contrasteer dan wel voldoende met de pagina ernaast, zodat het geheel rustig oogt.
Nog een tip: kies foto’s die het verhaal van je project het beste vertellen. Ze hoeven absoluut niet perfect te zijn, wat dat ook betekent. Een van mijn favoriete foto’s in het babyboek van mijn oudste zoon is best wazig – het is een foto van de weerspiegeling in een winkelruit, tijdens onze allereerste wandeling met hem. Technisch gezien dus niet de beste foto, maar het legde het moment perfect vast: wij als trotse ouders voor de allereerste keer op wandel met onze baby.
Probeer het rommelige van technisch ‘minder mooie’ foto’s wat te counteren door er extra witruimte aan te geven – dat maakt het al automatisch wat rustiger. Of probeer ze eens in zwart-wit te zetten en kijk wat dat doet.
Tekst in je fotoalbum is geen must, maar het kan wel. Als je graag extra tekst wil toevoegen in je fotoboek, doe dat dan op een aparte plek in het boek en niet bij de foto’s zelf.
Deel je fotoalbum bijvoorbeeld op in hoofdstukken. Dat kunnen maanden, seizoenen, jaren,… zijn, afhankelijk van je project. Voorzie aan het begin van elk hoofdstuk een (dubbele) pagina voor journaling. Je kan er dingen kwijt die je extra wil vertellen bij de foto’s die volgen. En tegelijk behouden de pagina’s met foto’s hun rust en eenvoud. Je zou ook helemaal aan het begin van je fotoalbum een pagina kunnen wijden aan journaling, als een soort van voorwoord in je fotoalbum.
Tot slot nog dit. Inspiratie doe je overal op. Denk eens na… Welk type tijdschriften trekt jou aan? Zijn er kookboeken die je graag doorbladert? Welke lettertypen gebruiken ze? Hebben ze veel witruimte? Heldere foto’s? Kleur? Bekijk je Pinterest-feed. Wat valt je op? Wat trekt je aandacht? Kun je die stijl in je fotoboeken opnemen?
Ik ben dol op het maken van fotoalbums. Ik heb er zelfs mijn job van gemaakt. 😉 Wil jij ook heel graag fotoalbums voor jezelf en je gezin? Maar heb je simpelweg niet de tijd, energie of goesting om ze zelf te maken? Ik neem het met heel veel plezier voor je uit handen. Laat mij het werk maar doen. Zo kan jij focussen op wat echt telt: het letterlijk vastpakken van je herinneringen en er van genieten, nu en later.
Hier vind je mijn aanbod en lees je hoe ik dat doe, albums maken voor anderen. Als het project dat je voor ogen hebt er niet tussen staat, stuur me dan gerust een bericht om me te vertellen wat voor fotoalbum jij graag zou willen dat ik voor je maak. Geen vraag is te gek! 🙂 Tot snel!